Loading...

Proces suszenia ziół

Jedną z metod konserwacji zebranych ziół, pozwalającą na dalsze ich wykorzystywanie w zależności od potrzeb oraz ich przeznaczenia, jest suszenie.

Pozwala ono na uzyskanie produktu łatwego do przechowywania a jednocześnie zawierającego i nadal posiadającego wszystkie swoje walory zarówno smakowe jak i odżywcze.

Odparowanie wody powoduje, że następuje unieczynnienie enzymów zawartych w roślinie.

Pozwala to na uzyskanie produktu końcowego niepodatnego na pleśnienie i fermentowanie.

Jest to oczywiście możliwe w sytuacji, gdy przechowywanie następuje zgodnie z określonymi zasadami.

Prawidłowo wysuszony oraz przechowywany w odpowiednich ku temu warunkach surowiec, nawet przez długi czas nie zmienia swoich walorów smakowych i posiadanych właściwości.

Długość i trwałość utrzymywania się substancji czynnych zawartych w określonej roślinie zależy także od jej osobniczych właściwości i składu chemicznego, dlatego też, aby maksymalnie wykorzystać ich walory należy zaznajomić się z podstawami wiedzy dotyczącej ich suszenia i przechowywania.

http://www.cdv.pl/studia-podyplomowe.html www.pink-glasses.pl